Lovely day,: Watch Your Mouth

May 3, 2012

Watch Your Mouth

Assalamualaikum ,
First of all , aku tulis entry ni bukan untuk memerli sesiapa , tiada kena-mengena dengan hidup atau yang telah meniggal dunia k. And aku sedar , sometimes aku pun tercarut kat orang , still trying nak ubah gaya percakapan aku . Okay , kita proceed . I guessed ramai antara kauorg yang still menggunakan perkataan kasar or dalam bahasa kasarnya , mencarut . Kan ? Atau pun kauorg ada adik-beradik or kawan2 yang mulut macam puaka , menggunakan perkataan2 kesat dalam life deaorg . Mesti ada punya lah .


Firstly , aku nak cakap pasal Positive Words vs Negative Words . Since aku join Segmen Spontan bersama Ben Ashaari , aku belajar banyak benda . Antaranya , kita memang kena open dalam semua hal . Dah kata spontan kan . Tapi bila pikir balik , ada sesetengah antara kita yang jarang guna perkataan positif dalam gaya percakapan kita . Kalau tak best pun , at least jangan la direct sangat . Nak2 kalau blogger tu sensitif punya olang . Tapi aku respect la kat blogger yang bagi komen membina . Contoh - "Lagi best kalau Word verification takde ." Tak la , tersentap sangat kan .


Okay , aku nak cerita sikit pasal satu eksperimen yang dibuat sendiri oleh seorang lecturer di KMPk . Lecturer ni tanam dua benih yang sama dalam dua balang berbeza . Cara penjagaan pun Fair and Square , just balang pertama dilabelkan " Pretty " . Balang kedua dilabelkan " Ugly " . Lepas beberapa hari , benih dalam balang Pretty ni tumbuh dengan sangat cantik . Tapi berbeza dengan benih dalam balang Ugly . Hitam , buruk secocok dgn nama yang dilabelkan . See , penggunaan positive words sangat penting . Contoh lebih senang lagi la . Cuba tengok kanak2 yang kena marah dgn parents deaorg . Kalau parents deaorg guna bahasa kasar , mesti budak tu memberontak kan . Tapi cuba kalau , kita nasihat dea elok2 , mesti dengar cakap punya lah ! Aku bukan la nak mengajar parents kat sini , I'm only 19 . Pengalaman pun ciput lagi . Just nak share apa yang aku belajar .Tak salah kan ?
"Kecelakaan besarlah bagi tiap-tiap pencaci dan pengkeji." (Al-Humazah: 1)
Kita masuk bab " Mencarut " . Well , aku sendiri masih tercarut . Tapi tak la selalu , jarang la guna depan public , semarah mana pun aku , aku takkan mencarut kat Facebook atau dekat blog . Tak manis la orang tengok , lagi2 kita ni ladies kan . Tapi kadang2 tercarut jugak dekat kawan2 . And ada yang tak biasa dicarut . Sorry sangat2 lah , aku dah terbiasa . Time sekolah lah , aku join " Mari Belajar Mencarut " . HAHA :D aku tak salah kan kawan2 sekolah aku . Sebab deaorg pun di influenced dgn orang lain . Tapi bila dah dewasa sikit ni , ecehh dewasa sangat ke ? Hee , aku dah jarang guna perkataan kesat lagi . Rasa tak sedap didengar lah . Pengaruh kawan2 faktor yang SANGAT penting .


I thinked ramai yang dah tau pasal rupa bentuk molecule water bila didengarkan perkataan2 baik dan kesat . Kauorg boleh search sendiri dekat Youtube . Molekul ini akan berubah menjadi kristal2 yang cantik ketika didengarkan perkataan2 positif . Sebaliknya , ia akan berubah menjadi rupa bentuk yang sangat hodoh pabila kata2 kesat diucapkan . Apa kena-mengena dengan kita ? 60 ke 70 peratus badan kita terdiri dari air . Buruk ucapan kita , buruk lah rupa kita . Kauorg boleh tengok sendiri , rupa orang2 yang kaki mencarut ni , Ada yang nampak kusut , tak terurus , serabai , kira messy lah .


Just sekarang , sesiapa yang still mencarut tu . Tak best la pagi2 otak tengah fresh disajikan pulak dengan kata2 carut ni , especially kaum hawa . Malu lah , orang tengok pakai baju kurung sopan , ayu jea . Tup2 dengar dea mencarut . Tak ke malu . Ingat , kita perempuan k. Ladies and gentlemen , Sampai bila nak mencarut ? Kauorg nak ke sampai ke tua mencarut ? Anak cucu tengok kauorg mencarut , malu wehh . Macam aku cakap tadi , terbiasa . Terlajak perahu boleh berundur , terlajak kata , tak boleh reverse tau ! Ya Allah , peliharalah lidah kami .

9 comments:

ana said...

insyaAllah..ameen,,jika kita benar2 mahu berubah kepada yg lbh baik..moga Allah permudahkan..

lov_note said...

Alhamdulillah, mule2 nengok tajok ingt ada nk mrh sape2 la tadi..

upanya tajok utk nasehat menasihati..terima kaseh, peringatan utk diri sndiri jgk..

xslh walopun ada pbezaan umo n jarak penglamn..nsht mnshti itu kn bgos..

Dream said...

: Thanks Kak Nor , I'm still trying :)

: Luv Note , HAHA . Memang saje buat tajuk macam tu , nak tarik orang baca . Hee , Thanks :)

nana kamarul said...

good advice. I myself trying my very best to stop menggunakan perkataan2 yang tak bagus ni. Sama-sama lah kita berubah :D

!em@ GurLz said...

hye..
iema bls kunjungan smbil follow munchies blex ^^

Ziera Ieyah said...

betol la tu..bile kite baek, wat hal sndri xnk cmpur idup org..org kt kite pura2 bek..eeiii sket plak ati kite nie taw..

Dream said...

: Good Nana :)

: iema , Thanks !

: HAHA , btol3 :D

liyanazahirah said...

good :)

Dream said...

Thanks liyana :)